Johanna a koraszülött baba

Egy koraszülött, oxigénhiányos baba anyukájának naplója. Minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, hátha segítenek a tapasztalataim az utánam következőknek. Sajnos a kismamákat nem készítik fel erre, pedig bárkivel megtörténhet.

A koraszülött centrum, azaz a PIC

2008.09.11. 20:08 - Kerri

Szeretnék egy teljes posztot szánni arra a helyre és azokra az orvosokra, nővérekre akikkel tulajdonképpen együtt éltünk az első 5 hétben. Ez a köszönet helye itt és most.

 Mindenki tudja és tapasztalja, hogy az egészségügy haldoklik. Itt mégis a béke és a nyugalom szigete fogadott minket. Biztosan sokat számít a vezető személye is. Én nem mondom, hogy minden nővérke kedves volt, sőt, találkoztam kimondottan gorombával is.

De!!!!abban a pillanatban amikor a csöppségekhez nyúlnak olyan szeretet szökik az arcukra, hogy az ember lánya biztos abban semmi bajuk nem eshet itt. 1 nővérkére akár 10 baba is juthat, pörögnek babáról babára. Injekcióznak, etetnek, pelenkáznak, fürdetnek és szeretgetik a sokat anyukájukat nélkülöző kisbabákat. Nem láttam őket ülni csak nagyon ritkán.

Az orvosok is kevesen vannak természetesen. Mindig az lesz a bébi orvosa, aki éppen ügyel és felveszi az osztályra. Mi egy nagyon kedves, fiatal doktornőhöz kerültünk.

Jellemző az itteni orvosokra, hogy teljesen őszintén vázolják a baba állapotát, lehetőségeit. Ez elsőre durvának tűnik, de nem az. Van ideje a szülőnek megbarátkozni a gondolattal, hogy a koraszülött babák ún. rizikóbabák még akkor is, ha komplikáció nélkül születnek is. Sőt van idő arra is, hogy a ma már széles spektrumú gyógykezeléseket megismerje. A gyógyulás legerőteljesebb faktora ugyanis az IDŐ! Minél hamarabb kezdődik a kezelés annál nagyobb az esély a teljes gyógyulásra akár....Ezt segíti a koraszülött utógondozás, ami szintén professzionális módon működik itt az egészségügy diszfunkciói ellenére.

Az osztályon Mamaszoba van, ahol a szoptatások közti időt töltheti nyugalomban a mami.

Ahogy elkezdhettem a kicsit szoptatni, a napi kétszeri láthatás 6-ra növekedett.

Amennyiben képes lettem volna beköltözni , akár 6x is mehettem volna Johihoz naponta. Szégyellem, de ezt nem vállaltam. Ingáztam inkább a lakásunk és a kórház között. Délután 3-4 szoptatáson voltam ott. Mondjuk ez is rém fárasztó volt.

Ahogy közeledtünk a hazamenetel felé sorban megtanítottak az alapvető babaápolási teendőkre. Mi úgy érkeztünk haza, hogy tudtuk a fontos dolgokat. Ja és az 5 hét alatt olyan rendet tanulnak a csöppök, hogy mintababa módjára lehet belekezdeni az igazi életbe. Köszi ezért is!!!

A bejegyzés trackback címe:

https://johannababa.blog.hu/api/trackback/id/tr95659234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy apuka 2008.09.12. 11:51:58

Ügyes Mamika, nehéz lehetett...

P4p3r Dr4g0n 2011.05.18. 08:09:22

Szia! Te véletlenül nem a NIC-re gondoltál? Neonatológiai Intenzív Centrum. Nem igazán vagyok képben amúgy, megeshet, hogy a PIC-ről nem hallottam még. Amúgy csodálkozom az írásodon. Végre nem azt lehet olvasni benne, hogy vajon ki mennyi hálapénzt adjon. Nem meglepő sajnos, az ápolónők gorombasága. Szerencsére jól tudják kezelni (szerencsére többen is) a szituációt. Gondolj bele, hogy egész nap babasírást hallgatnak. Nem vezethetik le rajtuk, így inkább a felnőtteken teszik meg. Amúgy igen biztató az írásod, annak ellenére, hogy milyen állapotok uralkodnak az egészségügyben. Nem olyan rég olvastam el egy könyvet kíváncsiságból, amiben egy szülész orvos nyíltan megmondja, hogy milyen hiányosságok vannak az egészségügyben és min lehetne változtatni, hogy valamivel jobb legyen a helyzet. A könyvéből kiderül az is, hogy teljesen elítéli azt, hogy az állam a saját embereit juttatja olyan posztok élére, amihez egyáltalán nem is értenek. Ennélfogva azt is, hogy az egészségügy részrehajló. Talán ezért nem is lehet annyira hallani arról, hogy az orvosok kiállnának a saját igazukért. Illetve az ilyen könyvek is csak a nyugdíjba vonulásuk után jelennek meg. Amúgy a könyvben szintén megemlíti, hogy a koraszüléseket is meg lehetne előzni valamilyen szinten, persze csodákat nem kell várni. Tanácsokat nem adok, mert lehet, hogy még idegesítő is lenne, mert az ember nap mint nap megkapja a napi 'okoskodást', ha mondhatom így, ráadásul a bejegyzésed is már elég régi, így csak gratulálok neked a babához utólag is. Ha esetleg érdekel a könyv, amit mondtam, akkor azt is le tudod tölteni, ingyen adják: www.ingyenesenletolthetokonyvek.hu/konyvek/szuleszeti-zarojelentes-dr-berko-peter-2011


süti beállítások módosítása