Johanna a koraszülött baba

Egy koraszülött, oxigénhiányos baba anyukájának naplója. Minden 10. terhesség koraszüléssel végződik, hátha segítenek a tapasztalataim az utánam következőknek. Sajnos a kismamákat nem készítik fel erre, pedig bárkivel megtörténhet.

Minden az energia körül forog

2008.09.06. 23:25 - Kerri

Minden perccel, órával nőtt és nőtt az esély arra, hogy a kis hős velünk marad. Mikor ott álltunk a napi 2x félórás "láthatáskor" folyamatosan beszélgettünk hozzá. Biztos vagyok benne, hogy tudta, érezte, itt állnak a szülei és küldik neki az energiát a kitartáshoz. Érdekes volt látni, hogy csodabogárnak tekintettek ránk a többi babuka szülei. Szinte kivétel nélkül csak álltak az inkubátorok mellett, fotóztak, videóztak, nem beszélgettek a picikkel. Nem mertek, vagy nem hitték, hogy érti az a kis pihegő bébi a szavukat? Pedig értik, Johi is annyira aktívvá vált, amikor megérezte, hogy ott állunk. Az egyik nővérke nem túl kedvesen meg is jegyezte 1x (amikor kérdeztük, hogy éppen miért sír a kislányunk): "Nem vették még észre, hogy amikor itt vannak a szülők, akkor a gyerekek mindig sírnak?"

Azt még el kell mondjam, ijesztő, mennyi cső, tű, monitor figyeli egy-egy baba minden pillanatát. Ugyanolyan intenzív osztály, mint a felnőtteké. 3 különböző értéket mutatott állandóan Johi felett a készülék. Plusz a infúziós csövek és egyéb megfejthetelen dolgok végződtek az űrhajóhoz hasonló szerkezetben. Ne a szokásos sokszor látott inkubátorra gondolj, ez egy sokkal nagyobb, űrkapszulaszerű buborék volt. Ide teszik a problémás babákat, mert mérni is lehet őket anélkül, hogy kivennék. Meg még ezerféle dolgot, amiről nekem fogalmam sincs.

Na de nézzük, hogyan lépegettünk előre. Hamar levették a CPAP-ról (légzés támogató pipa az orrban). Lélegeztetőre nem is kellett kapcsolni az első pár percet kivéve, mert beindult jól az újraélesztés után a keringése.

Apropó keringés..Az oxigénhiány káros következményei csak pár nap után látszanak. Mikor újra beindul a keringés, sokszor bekövetkezik az agyvérzés a koraszülötteknél. Johi is egy még teljesen új eljárásban részesült az agyvérzés kockázatának csökkentésére. Fejhűtést alkalmaztak nála, azaz jegelték a kis koponyáját egy fejfedőnek látszó eszközzel.

72 óráig lehet ez rajta, eddig maradt is fenn. A vége felé már láttuk, hogy nagyon fázik a 38 fokos inkubátorban. Na ezek az emlékképek azok, ami miatt azt mondom, hogy még1x nem teszek ki egy ilyen pici bébit egy korai születésnek. Nem lesz testvérkéje, hacsak örökbe nem fogadunk.....

 

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://johannababa.blog.hu/api/trackback/id/tr100651721

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HZ · http://nagyvilag.blog.hu 2011.08.17. 15:00:17

Szia! Most találtam ide, feleségem 30. hetes a 3. lányommal. A testvérkét azért gondold meg, sokkal jobb testvérrel felnőni.


süti beállítások módosítása